Šta su digestivni enzimi?

Digestivni enzimi se izlučuju duž digestivnog trakta i imaju ulogu u razgrađivanju hranljivih materija. Većinu njih proizvodi pankreas. Važnu ulogu u varenju imaju takođe i želudac, jetra, žuč, tanko i debelo crevo.

Kada postoji manjak digestivnih enzima?

U ljudskom telu se prirodno proizvode enzimi za varenje, ali u određenim okolnostima postoji nedostatak enzima:

  • Sa starenjem se usporavaju svi metabolički procesi u organizmu, pa samim tim i proizvodnja digestivnih enzima
  • Termička obrada hrane smanjuje koncentraciju aktivnih enzima
  • Stres može uticati na umanjenje enzima
  • Različite bolesti i stanja mogu umanjiti sintezu i iskoristivost enzima (pankreatitis, posle operacije žučne kese, IBS, Kronova bolest, osobe obolele od dijabetesa usled smanjene funkcije pankreasa).

Kada se preporučuju digestivni enzimi?

  • Kada je poremećeno normalno varenje hrane, što uzrokuje nadutost, osećaj težine, flatulenciju, grčeve.
  • Osobama koje često jedu začinjenu hranu
  • Nakon obilnih obroka
  • Pri nedovoljnom unosu termički neobrađene hrane
  • Osobama koje teško vare mahunarke
  • Kod manjka digestivnih enzima u sklopu pankreatitisa
  • Nakon operacije žučne kese
  • Kod Kronove bolesti
  • Kod IBS-a
  • Kod dijabetičara koji imaju gastrointestinalne tegobe usled lošeg varenja