Šta su digestivni enzimi?
Digestivni enzimi se izlučuju duž digestivnog trakta i imaju ulogu u razgrađivanju hranljivih materija. Većinu njih proizvodi pankreas. Važnu ulogu u varenju imaju takođe i želudac, jetra, žuč, tanko i debelo crevo.
Kada postoji manjak digestivnih enzima?
U ljudskom telu se prirodno proizvode enzimi za varenje, ali u određenim okolnostima postoji nedostatak enzima:
- Sa starenjem se usporavaju svi metabolički procesi u organizmu, pa samim tim i proizvodnja digestivnih enzima
- Termička obrada hrane smanjuje koncentraciju aktivnih enzima
- Stres može uticati na umanjenje enzima
- Različite bolesti i stanja mogu umanjiti sintezu i iskoristivost enzima (pankreatitis, posle operacije žučne kese, IBS, Kronova bolest, osobe obolele od dijabetesa usled smanjene funkcije pankreasa).
Kada se preporučuju digestivni enzimi?
- Kada je poremećeno normalno varenje hrane, što uzrokuje nadutost, osećaj težine, flatulenciju, grčeve.
- Osobama koje često jedu začinjenu hranu
- Nakon obilnih obroka
- Pri nedovoljnom unosu termički neobrađene hrane
- Osobama koje teško vare mahunarke
- Kod manjka digestivnih enzima u sklopu pankreatitisa
- Nakon operacije žučne kese
- Kod Kronove bolesti
- Kod IBS-a
- Kod dijabetičara koji imaju gastrointestinalne tegobe usled lošeg varenja